Lealudvik: Dethrone

FeKK – festival kratkega filma Ljubljana

Razstava
20.–24. 8. 2024
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Odprtje: torek, 20. 8., 19.00 (vhod z muzejske ploščadi*)
Razstava bo odprta od torka do sobote med 19.00 in 23.00.

Kuratorka: Lara Plavčak


Prestol prepoznamo kot simbol svete ali posvetne moči, avtoritete in prestiža, ne le umetelen kos pohištva. Svojo vlogo ohranja vse do danes in ima kot statusni označevalec bogato zgodovino. Zgodnjekrščanski slonokoščeni prestoli so v svojem okrasju sledili ikonografskemu programu, ki je sporočal vladarjevo legitimnost in njegovo božansko naravo. Prestol na razstavi Dethrone (Detronizirati) v svoji ornamentaciji združuje motiviko osebne mitologije umetniškega tandema Lealudvik, ki se deloma navdihuje v okultnem in sakralnem. Če so nam nekateri simboli in sigli že dobro poznani iz njunih prejšnjih del, npr. škorpijon, žrelo pošasti, kategorije tarota, drugi ostajajo skrivnostni. Mističnost, skorajda vznemirljivost, stopnjuje praznina prestola, ki kar prosi, da ga nekdo zasede. Kot bi šlo za resnični vakuum moči, ki ga je treba zapolniti. Moč je pregovorno opojna. Po načelu druge modrosti pa si jo zaslužijo le tisti, ki je ne iščejo.

Do prestola v razstavnem prostoru se sprehodimo mimo več avtorskih video del, nastalih v zadnjem desetletju. Umetnica_k v svoji praksi raziskujeta predvsem družbene pojme in fenomene. Poleg okultizma, organiziranih religij ter črne in bele magije ju zanimajo žanri hororja, koncept ega, tabuji, spolnost, golota, intima, svoboda ter navidezne dihotomije (npr. spol, narava vs. družba). Kljub natančni rabi znakovnega jezika in poglobljenemu razumevanju vizualnih kodov svoja dela puščata odprta v končni interpretaciji, zlasti glede pozicij dobrega/moralnega in slabega/nemoralnega. V tem pogledu so dela na razstavi, skupaj z njihovimi gledalkami_ci, potencialne priče ustoličenju. Nenazadnje prav prazni prestol naznanja prihod Odrešenika/odrešenika. Etimasija je sestavni del zgodnjekrščanske in bizantinske ikonografije, sam simbol praznega prestola, čakajočega božanstva, ki je prisotno v svoji odsotnosti, pa je celo starejši. Prazen prestol ne ostane dolgo prazen, prav nikoli pa ni praznega pomena.


Umetniški tandem Lealudvik od leta 2013 sestavljata Lea Jelenko (1986) in Matjaž Komel (1987). Dejavna sta na področjih vizualne umetnosti, grafičnega oblikovanja in zinovske produkcije. Sodelovala sta na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji in na Madžarskem. (Foto: osebni arhiv)


* Vhod z muzejske ploščadi je po stopnicah in skozi okno. Kdor želi, lahko vstopi tudi skozi glavni vhod stavbe (zvonec SCCA-Ljubljana).

** V besedilu je namenoma uporabljena le moška slovnična oblika, kjer gre za omembo vlog, ki so jih v zgodovini lahko zasedali zgolj moški.

Strokovni sodelavec: Peter Cerovšek
Vizualna podoba: Lealudvik
Produkcija: SCCA-Ljubljana
Koprodukcija: Društvo KRAKEN
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo