Cat Jugravu: Trans(myth) Me Baby One More Time

Razstava
10. 9.–11. 10. 2024
CUK Kino Šiška, Kamera, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Odprtje: torek, 10. 9., 19.00
Vstop prost.

Rave/performans
Torek, 10. 9. 2024, 21.00
CUK Kino Šiška, Katedrala, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Vstopnice: 10 €
Izkupiček bo namenjen Zavodu TransAkcija.

Kuratorka_: Tia Čiček


Vljudno vabljene_i na razstavo in rave/performans Cat Jugravu: Trans(myth) Me Baby One More Time v torek, 10. 9. v  Kino Šiška.

Trans(myth) je procesualni projekt Cat Jugravu v koprodukciji Galerije Škuc, Kina Šiška in SCCA-Ljubljana ter s podporo Zavoda TransAkcija. Vključuje dve razstavi: Trans(myth) v Galeriji Škuc (21. 8.–26. 9.) in Trans(myth) Me Baby One More Time v Kinu Šiška (10. 9.–11. 10.), ki jo spremlja rave-performans z istim naslovom (10. 9.). Projekt dokumentira nastanek začasne skupine queer in trans* umetnic_, ki se ukvarja z (ne)arhiviranjem kvirovske slovenske folklore, mitov in obrti. Oblikovanje kvir in trans* identitete je dinamičen, po svoji naravi procesualen proces, za katerega sta značilna nenehno samospoznavanje in izražanje. Odkrivanje kvir potencialov v mitih in folklori ponovno vzpostavlja in reinterpretira kulturne pripovedi, ki so zgodovinsko marginalizirale naše identitete. Projekt je sestavljen iz treh delov, ki dokumentirajo ustvarjanje, preoblikovanje in morebitno izginotje umetniškega dela, ne pa posameznega rezultata. To odraža ciklično izginjanje trans* in kvir arhivov, medtem ko sodelovalna narava projekta poudarja odpornost in ponovno pojavljanje teh pripovedi.

Cat Jugravu je nebinarna romska_/romunska_ aktivistka_ in performer_ ki bo v sodelovanju z osebami iz lokalnih trans* in kvir skupnosti pripravil_ rave/performans, ki povezuje slovensko/slovansko kvir mitologijo in folkloro.


Umetnica_: Cat Jugravu
Pomočnik umetnice_: Pieter Defraene
Kuratorka_: Tia Čiček
Kuratorska pomočnica: Elena Chirila
Udeleženke_: Katarina Babić Derenda, Nal Kocjan, Patrik Komljenović, Spike_Pika Terpin
Naslovna podoba: Pieter Defraene s pomočjo UI

Koprodukcija: Galerija Škuc, Center urbane kulture Kino Šiška, Zavod SCCA-Ljubljana, Zavod TransAkcija
Projekt je podprt s programom mobilnosti Kultura premika Evropo.
To delo je nastalo s finančno pomočjo Evropske unije. Stališča, izražena v njem, v nobenem primeru ne odražajo uradnega mnenja Evropske unije.
Program SCCA-Ljubljana podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.