Vpis v 20. generacijo šole Svet umetnosti

Svet umetnosti | 20. generacija | Vpis


Rok za prijavo: 8. 9. 2024


Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, ki jo SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana organizira v partnerstvu s Cukrarno/Muzej in galerije mesta Ljubljane, vpisuje že 20. generacijo. K prijavi vabimo vse, ki vas zanima delo na področju sodobne vizualne umetnosti in bi želele_ skozi teoretske in praktične module pobliže spoznati delo kuratork_, ne glede na izkušnje, starost ali izobrazbo.

Šola Svet umetnosti je bila ustanovljena leta 1996 ter je najstarejši in edini izobraževalni program na področju kuratorskih praks v Sloveniji. Dvoletni program vključuje predavanja, delavnice, praktično in terensko delo. Udeleženke_ pridobijo raznolika znanja o umetnostnem sistemu, mehanizmih financiranja, dobijo osnovne informacije o spletnem komuniciranju, marketingu in menedžmentu, spoznajo umetnice_, področne strokovnjakinje_, dobijo vpogled v kritiški in teoretski aparat ter med snovanjem razstav nabirajo praktične izkušnje. V programu sodeluje več kot trideset sodelavk_, izobraževanje pa se bo sklenilo s pripravo razstave pod mentorskim vodstvom Alenke Gregorič in Vadima Fiškina.

Prvi letnik šole bo potekal od oktobra 2024 do aprila 2025. Drugi letnik šole, v katerega napreduje manjša skupina udeleženk_, je načrtovan od maja 2025 do maja 2026. Redna srečanja bodo potekala ob četrtkih med 16.00 in 19.00 v Projektni sobi SCCA (Metelkova 6) in v Cukrarni (Poljanski nasip 40) v Ljubljani.

Več informacij o programu sledi.


ŠOLNINA

Kotizacija za prvi letnik 2024/25 znaša 400,00 EUR za zaposlene oz. 350,00 EUR za brezposelne, študentke_ in samozaposlene. Kotizacija za drugi letnik 2025/26 znaša 500,00 EUR in je namenjena realizaciji razstave ob koncu izobraževanja. Cene vključujejo DDV. Možno je plačevanje na obroke. Vpisane_ udeleženke_ prejmejo celoletno vstopnico za obisk Cukrarne in izvod revije Cukr.


VPIS

Prijave sprejemamo na info@scca-ljubljana.si. Prijava (v enem dokumentu .doc/.docx ali .pdf) naj vključuje:

  • polno ime in priimek, elektronski naslov in telefonsko številko;
  • CV s povezavami do obstoječih projektov;
  • predstavitveno besedilo (med 3000 in 5000 zsp) s sledečo strukturo:
    • kratka predstavitev sebe, svojih osebnih zanimanj, hobijev ipd. (do 500 zsp),
    • izpostavitev svojih ključnih izkušenj na področju sodobnih umetnosti (do 500 zsp),
    • kratka predstavitev tem s področja sodobnih umetnosti, s katerimi bi se želele_ ukvarjati / se z njimi že ukvarjate (do 1500 zsp),
    • sestavek z omembo najmanj treh umetnic_ IN najmanj treh kuratork_/kritičark_/teoretičark_, ki ji sledite z obrazložitvijo, zakaj so vam blizu (do 1500 zsp),
    • kratek premislek o kuratorskem/kritičarskem delu (do 1000 zsp).

 

Prijavljene_, ki se bodo uvrstile_ v ožji izbor, bomo povabile_ na razgovor, ki bo potekal na SCCA-Ljubljana (Metelkova 6, Ljubljana) med 16. in 20. 9. 2024. O točnem terminu vas bomo obvestile_ po elektronski pošti.

Za vsa dodatna vprašanja se lahko obrnete na: info@scca-ljubljana.si.

Rok za prijavo: 8. 9. 2024


Oblikovanje: Črt Mate
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo