Video večer s Postajo DIVA: DNLM

Pogovor in projekcija
Sreda, 23. 10. 2024, 19.00
Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana


DNLM, Ad boost, 2024, posnetek zaslona

Uveljavljeni interdisciplinarni umetnik Danilo Milovanović (alias DNLM) je poznan po svojih domiselnih intervencijah v javni prostor, ki jih ob najdenih razstavljenih in na novo sestavljenih uličnih objektih predstavlja tudi v galerijskih prostorih in na spletu s fotografijami in video dokumentacijami. Umetnik na kritično humoren način opazi, izpostavi in subvertira konfliktna razmerja med naravo in urbanim. S posegi v javni prostor ustvarja nova simbolna in dejanska razmerja med različnimi uličnimi in arhitekturnimi objekti, njihovim kontekstom in uporabnostjo. S poetičnimi aktivističnimi gestami in pristopom naredi si sam demonstrira drugačne načine njihove uporabe, s čimer prevprašuje procese gentrifikacije in komercializacije mestnih središč ter tako tematizira postopno izginjanje skupnega javnega prostora. Na Video večeru bo predstavil video dokumentacije umetniških intervencij, ki jih je izbral med številnimi izvedenimi v zadnjih letih.


Danilo Milovanović (1992, Banja Luka) se je po končani gimnaziji v Prijedoru (BiH) vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je diplomiral in magistriral na oddelku za slikarstvo. V okviru študentske izmenjave je študiral tudi na akademiji UMPRUM v Pragi. Leta 2020 je za magistrsko delo z naslovom teoretičnega dela Artivizem – angažirana urbana umetnost v javnem prostoru in naslovom praktičnega dela Top parking prejel Prešernovo nagrado UL ALUO. Večkrat je bil nominiran za nagrado skupine OHO. V obdobju 2019–2021 je bil rezident v Švicariji (MGLC) v Ljubljani.
Že v času študija je bil aktiven tudi mednarodno, udeležil se je rezidenc in sodeloval na razstavah v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, na Češkem, Poljskem, Danskem, Nizozemskem, v Nemčiji in Avstriji. Vodil je galerijski prostor Zelenica v Avtonomni Tovarni Rog v Ljubljani (2012–2018). Samostojno se je predstavil v domačih galerijah Aksioma, Tobačna 001, Škuc, Alkatraz, Ravnikar, Miklova hiša, Božidar Jakac, KIBLA, UGM, Centru sodobnih umetnosti Celje in MG+MSUM v Ljubljani. Sodeloval je na festivalu Svetlobna gverila: Sence in refleksije ter bil vključen v program 35. Mednarodnega grafičnega bienala v MGLC in program 10. trienala U3 v MG+MSUM. V tujini je sodeloval na BienalSur v Montevideu, UrbanArt Bienalu v Völklingenu, donumenti v Regensburgu, na razstavi v sklopu projekta Risk Change v MMSU na Reki ter razstavljal v muzejih sodobne umetnosti v Novem Sadu in Banja Luki. Samostojno je razstavljal v galerijah U10 v Beogradu, Umprum v Pragi ter Pop-up Schauraum v MQ na Dunaju. Živi in deluje v Ljubljani. Ustvarja v AKC Metelkova mesto in občasno predava ter organizira dogodke v povezavi s sodobno umetnostjo. (Foto: Manca Vertačnik)

Danilo Milovanović na Postaji DIVA


Na Video večerih s Postajo DIVA gostimo avtorice_, ki so vključene_ v arhiv in jih povabimo, da spregovorijo o svojem delu in ozadju nastanka posameznih video projektov. Predstavitev v galeriji (artist talk) spremljajo projekcije s komentarji, čemur sledi pogovor s publiko. Video večere pripravlja strokovna sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec.

Produkcija: SCCA–Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Photon
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo